NOS NieuwsAangepast

Politieke impasse Italië duurt voort

President Napolitano van Italië is er in een nieuwe ronde gesprekken met de partijleiders niet in geslaagd de politieke impasse te doorbreken.

Vijf weken na de verkiezingen is er nog altijd geen zicht op een nieuw kabinet. Als de impasse niet doorbroken wordt, worden nieuwe verkiezingen onvermijdelijk.

Zakenkabinet

De hoogbejaarde Napolitano (87) sprak met de drie belangrijkste partijleiders nadat gisteren de formatiepoging van de centrumlinkse leider Bersani was mislukt.

Een van de mogelijkheden die besproken zijn, is de vorming van een nieuw zakenkabinet, zoals dat van demissionair premier Monti. Maar de rechtse leider Berlusconi en Beppe Grillo van de Beweging 5 Sterren weigeren daaraan mee te werken.

Grillo wil alleen een regering steunen die door zijn anti-establishmentbeweging wordt geleid.

Grote coalitie

Berlusconi stelde vanavond opnieuw de vorming van een grote coalitie voor onder leiding van Bersani. Bersani blijft zo'n coalitie uitsluiten en noemt Berlusconi onbetrouwbaar.

Het Italiaanse parlement is verdeeld in drie blokken: het centrum-linkse blok van Bersani, het rechtse blok van Berlusconi en de beweging van Grillo. Bersani heeft de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, maar Berlusconi heeft de meeste zetels in de Senaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl