NOS NieuwsAangepast

OM eist 20 jaar cel tegen Jasper S.

Het Openbaar Ministerie eist 20 jaar cel tegen Jasper S. voor de moord op en de verkrachting van Marianne Vaatstra. Er wordt geen tbs geëist, omdat S. volgens justitie volledig toerekeningsvatbaar is. Het OM neemt de conclusie van deskundigen over, die al eerder zeiden dat hij toerekeningsvatbaar is.

De officier van justitie ziet geen strafverminderende omstandigheden en eist daarom de maximale straf die in 1999 mogelijk was: 20 jaar. Wel rekent justitie het S. zwaar aan dat hij de moord jarenlang verzwegen heeft.

De officier van justitie zegt verder dat er sprake is van voorbedachte rade. "Jasper S. had zich tijdens meerdere handelingen kunnen bedenken. Hij had zich kunnen omdraaien en weg kunnen rennen".

Vaatstra verzette zich flink voordat ze verkracht werd door Jasper S. Het verzet blijkt onder meer uit de manier waarop haar kleding was gescheurd en doorgesneden. Volgens het OM heeft Jasper S. haar polsen met haar bh vastgebonden, met een platte knoop waarmee hij normaal een hek vastbindt.

Nieuw onderzoek

Volgens het OM is Vaatstra waarschijnlijk van schrik flauwgevallen, voordat Jasper S. haar om het leven bracht. De officier van justitie denkt dat Vaatstra het doorsnijden van haar keel niet meer bewust heeft meegemaakt.

Vaatstra fietste in 1999 alleen door de polder in Veenklooster. Het OM schetst wat er daarna gebeurde. Jasper S. zag haar fietsen en ging achter haar aan. Op het moment dat hij haar van haar fiets trok, beet ze hem in zijn vinger. Een druppel van zijn bloed viel op haar jas.

Daarna zou hij volgens het OM bewust een plek in het weiland hebben gekozen, om haar te verkrachten. "Op die plek dwong hij haar op verschillende manieren tot seks", zeg de officier.

Twaalf dna-sporen

Op en rond het lichaam van Vaatstra zijn in totaal twaalf dna-sporen gevonden, zegt het OM. Er werd sperma op haar bh aangetroffen en bloed op haar pols. Volgens het OM zijn die sporen allemaal van dezelfde persoon. Justitie spreekt van "100 procent dadersporen".

De politie kwam Jasper S. op het spoor, doordat hij meegedaan had aan een groot dna-onderzoek in de regio. Volgens het OM. was S. ook getraceerd als hij niet had meegewerkt. "Dan had het hooguit enkele maanden langer geduurd", zegt de officier van justitie.

Wettig en overtuigend bewezen

Het Openbaar Ministerie acht wettig en overtuigend bewezen dat Jasper S. Marianne Vaatstra heeft vermoord. De officier heeft de stellige indruk dat Jasper S. geen volledige openheid van zaken heeft gegeven.

Hij is ervan overtuigd dat de verdachte dingen achterhoudt. Volgens het OM kan het verhaal van S. worden aangevuld door technische bevindingen.

Het OM zei verder dat de aansteker die Vaatstra bij zich had niet als bewijs kan gelden in de zaak. Het haartje dat erop gevonden werd, zou wellicht niet van Jasper S. zijn, maar mogelijk van een ver familielid.

Tweede dag

Het is de tweede dag in het strafproces tegen Jasper S., die heeft bekend dat hij Marianne Vaatstra heeft verkracht en vermoord.

Eerder vandaag bleek dat S. volgens deskundigen niet aan een stoornis lijdt. Tijdens zijn daad had hij last van een bewustzijnsvernauwing, maar was niet ontoerekeningsvatbaar. De kans op herhaling wordt als laag tot matig ingeschat.

Onderzoekers hebben ook vastgesteld dat hij geen psychopaat is, al scoort hij hoog op zaken als liegen, bedriegen en het ontbreken van berouw. De onderzoekers noemden S. "egocentrisch" en "gesloten".

Justitiespecialist Ilan Sluis volgt de rechtszaak en doet onder meer via Twitter (@ilanNOS) verslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl