NOS NieuwsAangepast

Raketten Noord-Korea 'paraat'

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft het leger de opdracht gegeven om raketten in staat van paraatheid te brengen. Hij deed dat nadat twee Amerikaanse B-2-bommenwerpers langs het Koreaanse schiereiland waren gevlogen.

De bommenwerpers, die nagenoeg onzichtbaar zijn op de radar, deden mee aan een grote oefening van de legers van de Verenigde Staten en Zuid-Korea. Ze vlogen vanuit de VS naar Zuid-Korea en lieten daar nepbommen vallen. De B-2 kan worden voorzien van kernwapens.

Provocatie

Noord-Korea beschouwt het machtsvertoon als een provocatie. Het regime heeft de afgelopen weken herhaaldelijk gedreigd de wapens op te nemen tegen de VS en buurland Zuid-Korea.

Volgens het staatspersbureau KNCA staat de raketten klaar om "op ieder moment het vasteland van de VS en Amerikaanse bases in Zuid-Korea en op de Stille Oceaan aan te vallen.

Niet zo bedoeld

De Amerikaanse minister van Defensie Hagel zei in een reactie dat de bommenwerpers niet waren bedoeld om Noord-Korea te provoceren. Hij zei wel dat de oorlogstaal die Noord-Korea de afgelopen weken gebruikt heeft de onveiligheid in de regio vergroot.

Hagel voegde daar aan toe dat de VS in staat is om zijn belangen, en die van zijn bondgenoten, te verdedigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl