NOS NieuwsAangepast

Samsom: eind aan brievenbusfirma

PvdA-leider Samsom wil multinationals aan banden leggen die met brievenbusfirma's in Nederland de belastingen in eigen land willen ontduiken. Samsom vergelijkt de brievenbusfirma's op de Amsterdamse Zuidas met de wantoestanden die hebben geleid tot de crisis op Cyprus.

Hij doet zijn uitspraken in het tv-programma College Tour, dat morgen wordt uitgezonden. "Ik vind het een slecht idee dat we te weinig belasting heffen op bedrijven die hier niets doen. Stap voor stap gaan we deze misstand aanpakken", aldus Samsom.

Afschaffen

Multinationals als Apple en Starbucks, maar ook bands als U2 en The Rolling Stones laten een deel van hun activiteiten via Nederland lopen. Zo voorkomen ze dat ze in andere landen belasting moeten betalen.

Samsom zei verder dat wat hem betreft de belastingvrijstelling van het Koninklijk Huis afgeschaft moet worden. De PvdA-leider zei verder dat hij prins Willem-Alexander nog nooit ontmoet heeft en dat hij in zijn hart vindt dat het staatshoofd niet erfelijk opgevolgd moet worden. "Ik ben nooit een diepe orangist geweest", zegt Samsom in het NTR-programma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl