NOS NieuwsAangepast

Schippers evalueert eigen risico

Minister Schippers wil onderzoeken wat de verhoging van het eigen risico voor gevolgen heeft voor de manier waarop mensen zorg gebruiken. "Je onderzoekt altijd de effecten van beleid", zei ze.

Schippers reageerde op meldingen van huisartsen en apothekers uit achterstandswijken aan de NOS. Volgens hen mijden patiënten met de laagste inkomens noodzakelijke zorg, uit geldgebrek. Dat zou onder meer te maken hebben met de verhoging van het eigen risico tot 350 euro.

Vooral doorvertellen

Schippers benadrukt dat een eerdere verhoging van het eigen risico naar 220 euro er niet toe heeft geleid dat mensen zorg mijden.

Volgens haar zijn er nu ook signalen dat mensen niet naar de huisarts gaan. "Dat is opmerkelijk, want daar geldt geen eigen risico; dat moeten we vooral doorvertellen aan elkaar", zegt de minister. Ze voegt eraan toe dat ook geneesmiddelen over het algemeen in het basispakket zitten.

Afgewogen

De minister zegt verder dat het kabinet goed heeft afgewogen welke kosten voor rekening van de gemeenschap komen en welke niet.

"In vergelijking met andere landen hebben we relatief lage eigen betalingen", aldus Schippers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl