Pistorius mag in buitenland sporten

De van moord verdachte hardloper Oscar Pistorius mag zijn vaderland verlaten om in het buitenland te sporten. Dat heeft de rechtbank in het Zuid-Afrikaanse Pretoria bepaald in een uitspraak over de voorwaarden, waaronder hij op borgtocht is vrijgelaten.

De olympische en paralympische atleet wordt verdacht van moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp. Hij schoot haar in februari neer in hun woning. Zelf zegt hij dat hij dacht dat hij op een inbreker schoot.

Paspoort

Pistorius werd na acht dagen op borgtocht vrijgelaten, maar moest zijn paspoort inleveren, zodat hij niet naar het buitenland kon vluchten. Hij ging hiertegen in beroep, omdat hij met hardlopen zijn geld moet verdienen en daarvoor in het buitenland wedstrijden moet kunnen lopen.

Pistorius moet van de rechtbank zijn reisplannen een week van tevoren aan de politie voorleggen. Hij had dit ook zelf voorgesteld. "Hij gaat er niet vandoor en zal niet verdwijnen", zei zijn advocaat.

Inhoudelijke behandeling

Het Openbaar Ministerie was tegen de versoepeling van de borgtochtvoorwaarden. Daarbij hoort ook een borgsom van 85.000 euro.

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak begint waarschijnlijk eind dit jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl