NOS NieuwsAangepast

'Ieder kind recht op kinderopvang'

Ieder kind tussen de 2 en 12 jaar moet recht krijgen op 2 of 3 dagdelen kinderopvang per week. Dat zeggen de Brancheorganisatie Kinderopvang, basisscholen verenigd in de PO-Raad en de MOgroep. Verder vinden ze dat de schotten tussen peuterspeelzalen, voorschoolse voorzieningen en de kinderopvang moeten verdwijnen. Dat schrijven ze in een gezamenlijke visie.

Volgens de MOgroep zijn er in sommige gemeentes nu nog te veel kinderen met een achterstand die niet naar een voorschoolse voorziening gaan. Ook is er sprake van segregatie omdat kinderen van hoogopgeleide ouders vaak naar de reguliere kinderopvang gaan, en kinderen van ouders met een lagere opleiding vaker naar de voorschool.

Voorschoolse educatie

De brancheorganisatie Kinderopvang benadrukt dat kinderdagverblijven ook voorschoolse educatie kunnen aanbieden. Steeds meer ouders halen hun kind weg bij de kinderopvang, vanwege de bezuinigingen op de toeslag die ze daarvoor krijgen. Bij de voorscholen en peuterspeelzalen lopen de wachtlijsten ondertussen op.

Deze oproep komt twee weken na de brief van de 4 grote steden over de kinderopvang, waarin ze zeggen dat ze de regie willen over de voorschoolse educatie in hun steden.

Gemeentes

De organisaties onderschrijven dat de gemeentes een rol moeten krijgen in het organiseren van de voorzieningen. Wel zeggen dat het niet handig is als kinderen jonger dan 2,5 jaar en ouder dan 4 in de kinderopvang zitten, en daartussenin een voorziening die door de gemeente wordt betaald. Ze benadrukken het belang van een doorlopende lijn.

Minister Asscher van Sociale Zaken komt binnenkort met zijn visie op de kinderopvang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl