NOS NieuwsAangepast

Jasper S. voor de rechter

Veertien jaar na de moord op Marianne Vaatstra staat de verdachte voor de rechter. Zondag 18 november werd Jasper S. uit Oudwoude aangehouden op zijn boerderij. Vandaag staat hij voor de rechter.

De behandeling van de strafzaak tegen Jasper S. komt voor strafrechtelijke begrippen snel. Als er, naar verwachting, op 11 april uitspraak wordt gedaan, is de hele strafzaak binnen vijf maanden afgerond.

Jasper S. heeft volgens het OM in de nacht van 30 april op 1 mei 1999 de 16-jarige Marianne Vaatstra verkracht en vermoord. Hij bedreigde haar met een mes op het fietspad van de Keningswei bij Veenklooster en dwong haar mee te gaan een weiland in. Moord met voorbedachten rade en verkrachting is de tenlastelegging.

Match

Jasper S. heeft bekend dat hij de moord heeft gepleegd. Hij deed dat vlak na zijn arrestatie. Rechercheurs confronteerden hem met de match tussen zijn dna en dat van de dader dat op het lichaam van Marianne Vaatstra was gevonden.

S. had vrijwillig dna afgestaan bij het eerste grootschalige verwantschapsonderzoek uit de Nederlandse geschiedenis. Bijna achtduizend mannen die in 1999 in een straal van vijf kilometer van de plaats van de moord woonden werden opgeroepen dna af te staan om de oude moordzaak te helpen oplossen.

Justitiespecialist Ilan Sluis volgt de rechtszaak en doet onder meer via twitter (@ilanNOS) verslag

Tweets van @ilanNOS !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl