NOS NieuwsAangepast

'Volgdevos.nl' werpt jongen

De vos die al wekenlang te zien is via de webcams van "volgdevos.nl" heeft gejongd. Hoeveel het er zijn, is onduidelijk. Sommige twitteraars schrijven dat ze er acht hebben gezien.

De site is drukbezocht en lag er even uit. Maar nu is hij weer bereikbaar. Tienduizenden mensen kijken naar de jonge vosjes. Belangstellenden uit zeker 17 landen zitten op de site waar de het jonge vossengezin te zien is.

De afgelopen weken keken zo'n 35.000 mensen per dag op de site om te kijken hoe het met de drachtige vos was. Vorig jaar hebben in totaal 2,2 miljoen mensen de site minstens een keer bezocht.

Spin

Twee jaar geleden was het hol niet goed te zien. Een spin had zich breeduit op de lens van de camera genesteld. Dit keer is het beeld prima en kunnen de dierenliefhebbers volop genieten van de beelden.

Een vos heeft een draagtijd van 51 tot 56 dagen. De jongen worden vrijwel altijd tussen begin maart en medio mei geboren. Een vossenworp telt meestal 4 tot 6 jongen. Soms krijgt een vos 8 tot 10 jongen, maar dat zijn uitzonderingen.

Donkere vacht

Een vossenjong is bij de geboorte blind en weegt zo'n 100 gram. Het diertje heeft een donkere vacht De eerste weken zijn de jongen volledig afhankelijk van hun moeder. Vader vos brengt voedsel, de moeder zoogt de jongen.

Na ongeveer vier weken krijgen de jonge vossen hun eerste vaste voedsel en kleurt hun vacht rood.

Na een half jaar zijn de jonge vossen volgroeid, na 10 maanden zijn ze geslachtsrijp. De gemiddelde levensverwachting van een vos in het wild is 10 jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl