NOS SportAangepast

Whereabouts-app helpt sporters

Geen enkele atleet hoeft straks nog een dopingcontrole te missen door verkeerd opgegeven 'whereabouts'.

Met een in Nederland ontwikkelde app, die door het wereldantidopingagentschap WADA wordt omarmd, is het doorgeven van waar ze op welk moment zijn namelijk een makkie.

Met de Whereabouts app hebben sporters genoeg aan een mobiele telefoon om de dopingautoriteiten op de hoogte te houden van hun verblijfplaats.

Dankzij de app, die in opdracht van de Nederlandse dopingautoriteit is ontwikkeld, kunnen sporters op elk moment van de dag hun verblijfsgegevens invoeren, controleren, wijzigen en doorsturen. En wie dat wil, kan zich door de app laten herinneren aan de verplichtingen.

Gemak dient de mens. De Whereabouts app wordt al door veel Nederlandse topsporters gebruikt en die zijn dan ook enthousiast.

Zo ziet shorttracker Freek van der Wart zijn buitenlandse collega's achter een computer worstelen met het huidige systeem van het WADA, terwijl hij alleen zijn telefoon nodig heeft: "Ik ervaar het gemak al anderhalf jaar. Die app is top."

Hinkelien Schreuder, zwemster en lid van de atletencommissie van NOC*NSF, vindt de app een uitkomst voor atleten: "Voor hen wordt het nu veel eenvoudiger om de administratieve verplichtingen rondom de whereabouts te beheren."

En nu is ook het WADA om. Het agentschap wil de app ombouwen naar een internationale versie en de standaard maken voor topsporters wereldwijd voor het bijhouden van verblijfgegevens.

David Howman, algemeen directeur van het WADA, is blij de app internationaal te kunnen aanbieden: "De app is voor atleten een eenvoudige, toegankelijke manier om te rapporteren over hun verblijfsgegevens en te voldoen aan de relevante regelgeving. Iedereen profiteert van deze efficiënte oplossing."

Wereldtoppers als Usain Bolt en Michael Phelps houden straks dus via een in Nederland bedachte app bij waar ze gedurende de dag te vinden zijn.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl