NOS NieuwsAangepast

Nieuwe dna-risico's kanker ontdekt

Een internationaal wetenschappelijk onderzoek heeft in totaal 84 nieuwe genetische risicofactoren voor prostaat-, borst- en eierstokkanker blootgelegd. Het onderzoek vond plaats in meer dan veertig landen. Het is de eerste keer dat een dergelijk onderzoek op zo'n grote schaal is uitgevoerd.

De wetenschappers vergeleken het dna van 100.000 kankerpatiënten met het dna van 100.000 gezonde mensen. Daarbij vonden ze genetische variaties die een verhoogd risico geven op deze vormen van kanker.

Speekseltest

Diether Lambrechts van de universiteit in Leuven die het Belgische deel coördineerde, zegt dat het begrijpen waarom sommige mensen een groter risico lopen heel belangrijk is. "Het opent perspectieven om in de toekomst hun kansen op kanker te verkleinen of om de ziekte aan te vallen in het allervroegste stadium en zo hun kans op overleven te verhogen", zegt Lambrechts.

Voor prostaatkanker werden 29 nieuwe genetische variaties gevonden, waarvan de meeste geassocieerd zijn met de ziekte in zijn meest agressieve vorm. Door het vaststellen van die risicofactoren kunnen tests worden ontwikkeld om mannen op te sporen die een heel hoog risico hebben. De Britse krant The Guardian schrijft dat volgens artsen in de toekomst met een speekseltest van 5 pond kan worden vastgesteld welke genetische variaties mannen hebben. Zo kunnen risicoprofielen worden opgesteld, wat de weg vrijmaakt voor gepersonaliseerde screening.

Uitzonderlijk

Voor borstkanker vonden de wetenschappers 49 nieuwe genetische risicofactoren. Vrouwen die veel van deze variaties in hun dna hebben, lopen 30 procent kans om borstkanker te ontwikkelen. Sommige van de afwijkingen voor borstkanker bevinden zich in regio's die ook betrokken zijn bij ander vormen van kanker, volgens de Belgische universiteit. Dat wijst erop dat ze aan de basis kunnen liggen van een algemener mechanisme in het ontstaan van kanker.

De resultaten van het internationale onderzoek zijn gelijktijdig verschenen in twaalf wetenschappelijke tijdschriften. Dat is volgens de universiteit van Leuven uitzonderlijk en onderstreept het belang van het onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl