NOS NieuwsAangepast

Postzegels mogelijk 6 cent duurder

Postzegels worden vanaf 1 juli mogelijk 6 eurocent duurder. Minister Kamp van Economische Zaken en PostNL hebben dat afgesproken om te zorgen dat de postdienst kostendekkend blijft.

PostNL is door de overheid aangewezen om de universele postdienst te verzorgen. Dat houdt in dat het bedrijf het mogelijk moet maken dat particulieren en kleine zakelijke klanten zes dagen per week post kunnen verzenden en ontvangen. Ook moet PostNL een groot aantal postvestigingen en een netwerk van brievenbussen handhaven.

Met de huidige regels is het echter moeilijk om deze dienst rendabel te houden, volgens Kamp. Dat komt ook door de opkomst van e-mail, waardoor er steeds minder poststukken worden verzonden.

Kosten drukken

Behalve de mogelijke verhoging van de postzegelprijs is ook afgesproken dat PostNL de kosten voor de postdienst moet drukken. Zo moeten verdere tariefstijgingen worden beperkt. Het verder verhogen van de postzegelprijs is volgens Kamp pas op 1 januari weer aan de orde. Toezichthouder OPTA moet zich nog over de afgesproken maatregelen buigen.

Overigens gaat de verplichting voor PostNL om zes dagen per week post te bezorgen waarschijnlijk toch verdwijnen. Al in 2011 schreef toenmalig staatssecretaris Bleker dat hij het aantal bezorgdagen wil terugbrengen van 6 naar 5.

PostNL zit midden in een reorganisatie, die ten koste gaat van zo'n 3000 banen. Het bedrijf wil 400 miljoen euro besparen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl