Verborgen armoede bij de apotheker

Zorgverleners in Amsterdam-Noord zien ook dat het patiënten aan noodzakelijke zorg ontbreekt, omdat ze er het geld niet voor hebben.

Apotheker Leo Bijman noemt de situatie schrijnend. "Dit is echt verborgen armoede", zegt hij. Bijman spreekt over twintig tot dertig patiënten per dag die alleen al in zijn apotheek moeite hebben met betalen.

Gratis meegeven

Bijman vertelt dat mensen paracetamol in twee keer komen betalen: de ene dag één euro en de andere dag de tweede euro. Bijman is al lang apotheker en kan het zich permitteren om af en toe iets gratis mee te geven. Hij benadrukt dat apothekers die net zijn begonnen zich dat absoluut niet kunnen veroorloven.

Niet iedereen accepteert het als hij medicijnen gratis wil meegeven. Trots verhindert dat soms. Zoals bij een mevrouw die de ramen van de apotheek gelapt heeft in ruil voor medicijnen.

Nog erger vindt hij dat er mensen zijn die helemaal niet meer komen. Of de Turken en Marokkanen, want die "kletsen er niet over". "Je hebt taal- en betaalproblemen en als die samenkomen is het helemaal schrijnend."

Maagbloedingen

Het mijden van de noodzakelijke zorg kan grote gevolgen hebben. Zo zag de Noord-Amsterdamse huisarts Nederhof al jaren geen maagbloedingen meer in de spreekkamer, maar recent wel. Een patiënt bleek om financiële redenen zijn voorgeschreven maagzuurremmer niet opgehaald te hebben bij de apotheek.

Dokter Nederhof kan niet bewijzen dat deze specifieke maagbloeding het gevolg is van het niet slikken van de maagzuurremmers, maar hij denkt van wel. Maagzuurremmers beschermen de maag en worden voorgeschreven aan patiënten die ook andere medicijnen nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl