NOS NieuwsAangepast

Brussel wil ruim 11 miljard extra

De Europese Commissie heeft ruim 11,2 miljard euro van de lidstaten nodig om een gat in de Europese begroting van dit jaar te dichten. Anders kunnen volgens de commissie niet alle rekeningen worden betaald.

De huidige begroting is 132,8 miljard euro, iets minder dan de commissie in 2012 uitgaf. De commissie had bij het indienen van de begroting om meer geld gevraagd, maar kreeg dat niet.

Sneeuwbaleffect

EU-begrotingscommissaris Janusz Lewandowski zegt dat het verzoek niet als een verrassing kan komen. De afgelopen jaren werden de begrotingen steeds krapper opgesteld, waardoor rekeningen naar het volgende jaar werden doorgeschoven. Lewandowski spreekt van een sneeuwbaleffect.

De begrotingscommissaris beschuldigt de lidstaten van struisvogelpolitiek. Hij benadrukt dat er geen cent van de 11,2 miljard euro naar de instellingen van de EU zullen gaan. Het geld is slechts bedoeld voor het betalen van rekeningen voor projecten in de lidstaten. Als voorbeelden noemt hij projecten op het gebied van wetenschap en infrastructuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl