NOS NieuwsAangepast

Corporaties niet blij met plan Blok

De woningcorporaties willen niet dat het toezicht op hun financiële huishouding bij Binnenlandse Zaken wordt ondergebracht. De koepel van woningcorporaties, Aedes, reageert hiermee op een voorstel van minister Blok van Wonen om de woningbouwverenigingen scherper te controleren.

Minister Blok wil dat het Rijk de controle op zowel de woonprestaties als de financiële activiteiten van de corporaties gaat uitoefenen. Hij denkt daarbij aan een nieuwe dienst die financiële wantoestanden zoals bij Vestia kan voorkomen. Vestia dreigde failliet te gaan door de handel in derivaten.

Onafhankelijke toezichthouder

De woningcorporaties verzetten zich niet tegen scherper toezicht, maar pleiten voor een onafhankelijke toezichthouder. Ook willen ze dat het toezicht op de woonprestaties los staat van de financiële controle.

Ook het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV), dat nu nog toezicht houdt op de financiën, is bezorgd over het voorstel van Blok. Zowel Aedes als het CFV pleit voor een volledig onafhankelijke Financiële Autoriteit Woningcorporaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl