NOS NieuwsAangepast

Paasvuren verboden door droogte

Door de droogte en de wind zijn tientallen paasvuren verboden. De weersomstandigheden vergroten het risico dat een paasvuur makkelijk kan uitgroeien tot een natuurbrand. Ook kan het vuur overslaan op huizen met een rieten dak.

Met name in de provincies Gelderland en Overijssel is het al eeuwen een traditie om in het paasweekeinde een grote stapel hout in brand te steken. De rookwolken zijn vaak tot in de verre omtrek te zien. Ook in andere Europese landen zijn paasvuren.

Door de droogte geldt in veel gebieden een verhoogd risico op natuurbranden. Toch komt er in Gelderland geen algeheel verbod op paasvuren, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland.

Maanden bezig

De brandweer bekijkt per gemeente of locatie of het verantwoord is om een paasvuur aan te steken. In de gemeente Lochem zijn zes van de elf vuren verboden. In de Friese gemeente Oost- en West Stellingwerf geldt een verbod voor alle geplande paasvuren.

Voor sommige paasvuren zijn mensen maanden bezig om hout op te stapelen. Espelo heeft met twintig meter de hoogste houtstapel.

De gemeente Holten beslist later vandaag of de paasbult in Espelo in brand mag worden gestoken. Ook wordt dan duidelijk of in de rest van Twente de paasvuren door mogen gaan. De twee weekenden na Pasen gelden nu als alternatief om de paasvuren te ontsteken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl