NOS NieuwsAangepast

Nieuwe diernamen uit telefoonboek

Twee Duitse wetenschappers hebben in de jungle van Nieuw-Guinea zo veel onbekende kevers gevonden, dat ze het telefoonboek moesten gebruiken om alle diertjes een wetenschappelijke naam te geven.

De onderzoekers, uit München en Karlsruhe, vonden in het regenwoud honderden onbekende soorten. Omdat het een monnikenwerk zou zijn die allemaal uitvoerig te beschrijven, kozen ze voor een wetenschappelijke sluiproute: via dna-onderzoek achterhaalden ze of het een unieke soort was, waarna ze een foto en een korte beschrijving in een internetdatabank zetten.

Leefgebied verdwijnt

Voor dat project waren echter tientallen namen nodig. De onderzoekers vonden die door veelvoorkomende namen uit het telefoonboek van Nieuw-Guinea te kiezen. Zo bestaat er nu een Trigonopterus moreaorum, naar de achternaam Morea (pagina 275 van het telefoonboek) en een Trigonopterus kanawiorum, naar de naam Kanawi (pagina 236).

De onderzoekers vinden hun unieke werkwijze te verdedigen, omdat het leefgebied van de kevers snel ten prooi valt aan de palmolieplantages die op het eiland worden aangelegd. Daardoor zouden dieren anders al kunnen verdwijnen voordat ze een naam hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl