NOS NieuwsAangepast

Nervositeit op financiële markten

Op de Europese beurzen is de stemming na een voorzichtige en positieve start omgeslagen.

Beleggers maken zich zorgen over de gevolgen en de impact van het reddingsplan van Cyprus voor de rest van de eurozone. Ook loopt de rente van staatsleningen van sommige probleemlanden op door de onzekerheid.

Dikke min

De AEX noteert aan het begin van de middag een dikke min van ruim een procent op 344 punten. In Parijs en Frankfurt zijn de verliezen nog groter.

Italië moest vanmorgen naar de kapitaalmarkten en betaalde voor het schuldpapier de hoogste rente in vijf maanden. Het land haalde 6,9 miljard euro op met de uitgifte van staatsleningen met een looptijd van vijf en tien jaar.

Obligaties

Op de obligatiemarkten loopt ook de rente voor Spaans en Cypriotisch schuldpapier op. Voor 7-jaarsleningen moet de Cyprioten nu al meer dan 14 procent rente betalen.

Een rente van meer dan 7 procent wordt gezien als op termijn onhoudbaar en onbetaalbaar voor een land. De hoge rente tekent het toenemend risico voor beleggers in schulden van probleemlanden.

Kapitaalvlucht

Economen, euro-watchers, centrale bankiers en kredietbeoordelaars waarschuwen dat de manier waarop de problemen op Cyprus worden aangepakt, kan zorgen voor een kapitaalvlucht uit de euro.

De koers van de euro zakt sinds zondag weg en is nu ruim 1,27 dollar waard. Voor het weekend was dat nog meer dan 1,30 dollar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl