NOS NieuwsAangepast

ETA: gevolgen bij uitblijven overleg

De Baskische terreurbeweging ETA waarschuwt de Spaanse regering dat de weigering om te onderhandelen met de beweging 'negatieve gevolgen' kan hebben.

Eind 2011 kondigde de ETA een wapenstilstand af, maar de wapens werden nooit definitief neergelegd. Onlangs deed de terreurbeweging een voorstel aan de regering om daarover te onderhandelen, maar daar ging de regering van Spanje niet op in. In ruil daarvoor wil de ETA dat honderden gevangenen, die nu op verschillende plekken in Spanje vastzitten, hun straf mogen uitzitten in Baskenland.

Koel

Premier Rajoy reageert koel op de verklaring van de ETA van vandaag. Hij zei dat hij niet wil praten over negatieve gevolgen, maar over positieve gevolgen. Hij voegde eraan toe dat het het beste zou zijn als de ETA definitief de wapens zou neerleggen en zou verdwijnen als terroristische organisatie.

Tientallen jaren streed de ETA voor een onafhankelijk Baskenland. De afscheidingsbeweging pleegde aanslagen om haar eisen kracht bij te zetten. Zo'n 800 mensen kwamen daarbij om. De laatste aanslag was in augustus 2009.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl