NOS NieuwsAangepast

'Kritiek op Dijsselbloem onterecht'

Premier Rutte en PvdA-leider Samsom vinden het onterecht dat Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem kritiek heeft gekregen op zijn uitspraken over de aanpak van de Europese bankencrisis.

Blij

Volgens Rutte en Samsom heeft Dijsselbloem terecht duidelijk gemaakt dat bij een bankencrisis in een Europees land ook gekeken wordt naar een bijdrage van grote beleggers en spaarders met meer dan 100.000 euro op de bank. Banken worden niet meer alleen gered op kosten van de belastingbetaler, is het uitgangspunt. "Hij heeft gezegd wat iedereen vindt", zegt Samsom. "Ik ben blij dat we een voorzitter hebben die dat durft te zeggen. Ik hoop dat hij het nog een tijd volhoudt."

Internationale media hekelden gisteren de uitspraken van Dijsselbloem, omdat de suggestie zou zijn gewekt dat de oplossing voor de bankencrisis in Cyprus op alle nieuwe probleemgevallen van toepassing zou zijn. Cyprus zou het sjabloon zijn en dat veroorzaakte onrust op de financiële markten.

Onterecht

Volgens Rutte en Samsom is de onrust op de financiële markten meegevallen. "De kritiek is onterecht. Het is vandaag ook rustig gebleven op de beurs," aldus Rutte. "Dijsselbloem heeft duidelijk gemaakt dat er per situatie apart gekeken wordt. Er is geen algemene aanpak."

De oppositiepartijen CDA, SP en PVV hebben wel kritiek op de uitspraken van Dijsselbloem. Volgens het CDA is de timing niet goed. Volgens SP-leider zaait Dijsselbloem onrust bij onder meer kleine spaarders. PVV-leider Wilders vindt het "bijzonder knullig". "Het amateurisme ten top", aldus Wilders. De PVV is tegen bankensteun in het algemeen. De andere partijen steunen wel de oplossing die voor Cyprus is gekozen door grote beleggers mee te laten betalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl