NOS NieuwsAangepast

Ruding: Dijsselbloem tegenstrijdig

De uitspraken van eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem zijn tegenstrijdig. Dat heeft oud-minister van Financiën en een oud-topman van het Internationaal Monetair Fonds, Onno Ruding, gezegd in het NOS Radio 1-Journaal.

"Aan de ene kant heeft hij gezegd dat Cyprus en de Cypriotische banken een uniek geval zijn, en aan de andere kant heeft hij gezegd dat het toch gevolgen heeft voor mogelijke volgende gevallen in andere landen. Dat kan niet allebei tegelijk waar zijn natuurlijk."

Gevrijwaard

Ruding is het wel eens met Dijsselbloem dat in de toekomst niet automatisch de belastingbetalers in de eurolanden opdraaien voor problemen bij banken.

Eerst kan een beroep worden gedaan op aandeelhouders en obligatiehouders, vindt de oud-minister. Daarna komen pas eventueel spaarders met tegoeden boven de 100.000 euro aan de beurt. Tegoeden onder de 100.000 euro moeten sowieso gevrijwaard blijven.

'Misschien een misverstand'

Hij benadrukt verder dat "je ieder geval apart moet bekijken. Je moet geen algemene uitspraken doen voor een volgend geval. Daar is misschien hier een misverstand ontstaan."

Maandag veroorzaakten uitspraken van Dijsselbloem in een interview met de Financial Times en Reuters veel commotie. Dijsselbloem zou hebben gezegd dat de oplossing voor Cyprus, waarbij depositohouders met tegoeden boven de 100.000 euro worden aangesproken als een bank in de problemen komt, een blauwdruk is voor volgende gevallen. Toen daarna de koersen op de financiele markten daalden, zei hij verkeerd geciteerd te zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl