NOS NieuwsAangepast

Bouwsector werkt aan 'greendeal'

De grote bouwbedrijven en een aantal woningcorporaties willen binnenkort een akkoord sluiten om huurwoningen duurzaam te renoveren. In een periode van drie tot vijf jaar zouden 100.000 huurwoningen energieneutraal moeten worden verbouwd.

Dat kost tussen de 2,5 miljard en 5 miljard euro. De bouwers Volker Wessels, Bam, Ballast Nedam en Dura Vermeer zijn erbij betrokken, maar niemand wil reageren op het op handen zijnde akkoord. Onduidelijk is nog hoe het project wordt gefinancierd. Het project zou een flinke impuls zijn voor de bouwbedrijven, die door de crisis zwaar zijn getroffen.

Grote belangstelling

Volgens Jan Willem van de Groep van Energiesprong, dat namens de overheid energiezuiniger bouwen stimuleert, moet er nog veel worden afgevinkt. ''We koersen erop af'', zegt hij. Van de Groep stoorde zich eerder aan opmerkingen uit de politiek dat de bouwsector geen verstand zou hebben van duurzaam en energieneutraal bouwen. Dit plan moet het tegendeel bewijzen.

Voorzitter Calon van Aedes, de koepel van woningbouwcorporaties, wil niet vertellen hoeveel corporaties meedoen, maar de belangstelling is groot. Er is voor alle betrokkenen winst te halen. ''Voor de bouwers levert het werk op, voor de corporaties stijgt het vastgoed in waarde en voor de huurders daalt de energierekening."

Op 18 april moet de zogenoemde 'greendeal' worden aangeboden aan minister Blok van Wonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl