NOS NieuwsAangepast

Inval bij Amnesty in Moskou

De Russische politie en justitie hebben het hoofdkantoor van Amnesty International in Moskou doorzocht. Sergei Nikitin, directeur van Amnesty in Rusland, zegt dat er documenten werden opgeëist die al in handen zijn van de autoriteiten.

Sinds vorige week zijn er door het land honderden doorzoekingen gedaan bij non-gouvernementele organisaties (ngo's), onder meer bij de in Rusland bekende burgerrechtenorganisatie Memorial.

Hoogverraad

Het aantal doorzoekingen werd opgevoerd na een toespraak van president Poetin voor de staatsveiligheidsdienst FSB. Poetin riep de dienst op zich te richten op organisaties die worden gefinancierd vanuit het buitenland.

Vorig jaar verscherpte Poetin de regels voor ngo's. Organisaties die geld ontvangen uit het buitenland moeten zich sindsdien bijvoorbeeld registreren als buitenlandse organisatie. Ook de definitie van hoogverraad werd verruimd.

Politiek

In september kreeg de Amerikaanse hulporganisatie USAID te horen dat het Rusland moest verlaten. De VS zou via USAID hebben geprobeerd om invloed uit te oefenen op de politiek van Rusland.

Correspondent David Jan Godfroid zegt dat vooral organisaties die zich met politiek en mensenrechten bezighouden de aandacht hebben van de autoriteiten. "Ngo's zeggen dat er onder de nieuwe regels altijd wel wat gevonden wordt dat de autoriteiten kunnen gebruiken om organisaties het werken moeilijk of onmogelijk te maken."

Amnesty International meldt in een verklaring dat ngo's door de doorzoekingen in diskrediet worden gebracht. De organisatie zegt ervan overtuigd te zijn dat zijn activiteiten niet in strijd zijn met Russische wetgeving. "Het is jammer dat onze tijd, en die van de betrokken inspecteurs, niet op een nuttigere manier besteed kan worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl