NOS NieuwsAangepast

Twijfels op beurs na deal Cyprus

De opluchting bij beleggers over het akkoord met Cyprus blijkt van korte duur. De belangrijkste Europese beurzen openden vanochtend ongeveer 1 procent hoger en hielden die winst in de ochtend vast. In de loop van de middag viel de winst terug, onder meer vanwege onduidelijkheden over de uitwerking en de gevolgen van het akkoord voor de banken, het bedrijfsleven en de economie van Cyprus. Halverwege de middag staat de Amsterdamse AEX op een winstje van 0,3 procent, op 351 punten.

Volgens handelaren heeft de Cyprus-crisis het vertrouwen in het Europese bankenstelsel en de eurozone als geheel geen goed gedaan. De beurskoersen worden ook gedrukt door tegenvallende groeiramingen voor de Duitse economie. Bovendien zijn de omzetten laag, wat wijst op weinig animo onder beleggers.

Vorige week deden de beurzen een stapje terug vanwege de onzekerheid en de impact van een mogelijk faillissement van Cyprus. Ook de euro verloor toen terrein ten opzichte van de dollar. De koers van de euro is vandaag echter nauwelijks veranderd. De rente voor staatsobligaties van Cyprus loopt bovendien weer wat op, net als die van Italië en Spanje.

ING

Aanvankelijk profiteerden vooral de Europese bankaandelen van het feit dat er een oplossing ligt voor Cyprus. Het aandeel ING stond aanvankelijk ruim 3 procent hoger. ING maakte vorige week bekend dat de bank op Cyprus 900 miljoen euro aan leningen aan bedrijven heeft uitstaan. De opgelegde herstructurering bij de Cypriotische banken heeft geen gevolgen, zegt een woordvoerder van de bank.

In Azië sloot de Japanse Nikkei-index op de beurs van Tokio vanmorgen nog met een winst van 1,7 procent. Wall Street lijkt af te koersen op een iets hogere opening.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl