NOS NieuwsAangepast

Dijsselbloem: dit pakket is beter

Cyprus kan door de hervormingen die het zal doorvoeren een nieuwe start maken. Dat zei eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem vannacht na het goedkeuren van de maatregelen van het land. "De bankensector kon in deze omvang en met deze risico's niet doorgaan", zei hij.

Door de grote banken te herstructureren, hoopt Cyprus aan miljarden te komen. Dat is volgens Dijsselbloem een betere manier dan spaarders met minder dan 100.000 euro een heffing op te leggen. Dat was vorige week nog een optie, maar die werd door het Cypriotische parlement afgekeurd.

Veel verzet

"Ik vind het pakket wat er nu ligt zeker beter, omdat het veel gerichter de problemen aanpakt in de grote banken", zei Dijsselbloem. De herstructureringen van de twee banken waren volgens hem vorige week niet bespreekbaar. "De Cypriotische regering bood zeer veel verzet om in die richting een oplossing te zoeken."

De omstandigheden voor de banken zijn na het afketsen van de deal van vorige week snel verslechterd. Volgens Dijsselbloem hebben de groeiende politieke en financiële druk de regering overgehaald om alsnog banken aan te pakken. "Deze oplossing was onvermijdelijk", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl