NOS NieuwsAangepast

Akkoord over reddingsplan Cyprus

In Brussel is een akkoord bereikt over een reddingsplan voor Cyprus. Dat is bekendgemaakt na afloop van een vergadering van de eurogroep.

De Cypriotische president Anastasiades werd het eerder op de avond eens met de belangrijkste geldschieters; het IMF, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie. De ministers van Financiën van de zeventien eurolanden vinden dat dit akkoord toereikend is en daarmee is de weg vrij voor een Europees noodkrediet van 10 miljard euro voor Cyprus.

Laikibank sluit

Zelf draagt Cyprus minstens 5,8 miljard bij aan het reddingspakket. De op één na grootste bank van Cyprus, de Laikibank, wordt opgesplitst en zal op den duur worden gesloten. De Bank of Cyprus wordt geherstructureerd. Spaarders tot 100.000 euro worden ontzien. Hoeveel spaarders boven de 100.000 euro moeten bijdragen aan het reddingsplan, is nog onduidelijk. Ze krijgen voor een deel van hun geld aandelen terug.

Details over de hervormingsplannen worden de komende weken verder uitgewerkt.

Door deze overeenkomst is een faillissement van Cyprus op het nippertje voorkomen. Als er geen deal zou zijn, dreigde de Europese Centrale Bank met het dichtdraaien van de geldkraan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl