NOS NieuwsAangepast

Wie was Boris Berezovski?

Door correspondent David Jan Godfroid

Aan het eind van de jaren 90 bracht Boris Abramovitsj Berezovski als een van de machtigste mannen van post-communistisch Rusland Vladimir Poetin aan de macht.

Maar de laatste dertien jaar van zijn leven waren hij en zijn voormalige beschermeling gezworen vijanden. Poetin, inmiddels voor de derde keer president van Rusland, zal vermoedelijk geen traan laten om de dood van Berezovski.

Op sterven na dood

Net als enkele van zijn generatiegenoten had Berezovski eind jaren 80 haarscherp in de gaten welke ongekende mogelijkheden de toen afbrokkelende Sovjetunie te bieden had. Hij had er slechts enkele jaren voor nodig om een zakenimperium op te bouwen met belangen in de auto- en olie-industrie en in de media. Hij verdiende er miljarden mee.

In 1996 speelde Berezovski met zijn televisiezender ORT een cruciale rol in de herverkiezing van toenmalig president Jeltsin, wiens politieke carrière op sterven na dood was. De politieke macht die hij daarmee verwierf, gebruikte hij onder meer om Vladimir Poetin naar voren te schuiven. Dat deed hij toen eind jaren negentig duidelijk werd dat Jeltsin geen al te lang politiek leven meer beschoren was.

Asiel

Nadat Poetin in het voorjaar van 2000 tot president was gekozen, verslechterde de relatie echter razendsnel. Berezovski vuurde via zijn media de ene na de andere aanval af op het beleid van de nieuwe president.

Het conflict liep zo hoog op dat hij politiek asiel aanvroeg, en kreeg, in Engeland. Sindsdien woonde hij daar, maar hij ging onverminderd door met zijn kritiek. In 2007 riep hij zelfs op tot een coup.

Vergeving

Berezovski heeft in de afgelopen twintig jaar zoveel vijanden gemaakt, dat het een wonder mag heten dat hij 2013 heeft gehaald. Er zijn talloze aanslagen op hem gepleegd. Volgens het Kremlin had hij aan het eind van zijn leven berouw.

Hij zou Poetin om vergeving hebben gevraagd en hij zou terug hebben willen keren naar Rusland, zei Poetins woordvoerder vanavond. Of dat echt zo is, zal waarschijnlijk nooit duidelijk worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl