NOS NieuwsAangepast

Vrieskou teistert delen Europa

De kou en de ijzige wind van vandaag hebben in Nederland voor zover bekend nauwelijks tot problemen geleid. Wel was de veerboot van Den Helder naar Texel enkele uren uit de vaart. De harde oostenwind zorgde voor een extreem lage waterstand, waardoor de boot niet kon varen. Dit is vanavond tussen 20.30 en 00.30 uur ook het geval, en misschien ook morgen de hele ochtend.

Een aantal sportwedstrijden werd afgelast, vooral in de jongste jeugdcompetities. In Brielle ging de start van de viering van 300 jaar Vesting Den Briel niet door.

Elders in Europa zorgt het 'Siberische' weekend voor grotere problemen.

Noodtoestand

In bijna heel Groot-Brittannië viel sneeuw. In het midden van Engeland moesten daardoor op verschillende plaatsen vliegvelden dicht. Vluchten van of naar andere luchthavens kampten met vertraging. In het noordwesten moest de politie zo'n zeventig automobilisten redden die waren ingesneeuwd.

In Duitsland werd vooral het noorden van het land getroffen. Aan de Oostzeekust daalde de temperatuur vannacht tot -10 graden. De overlast bleef beperkt tot wat ongelukjes en in de sneeuw vastgereden auto's.

Ook de komende nacht is het koud in Duitsland. In berggebieden kan het -20 worden. Voor wintersportgebieden is de late winter een uitkomst. Verschillende skipistes melden een onverwachte toeloop van gasten.

In de Oekraïense hoofdstad Kiev viel vandaag een halve meter sneeuw. Bijna alle verkeer werd daardoor onmogelijk. Alleen de metro rijdt nog. In Kiev is de noodtoestand uitgeroepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl