NOS NieuwsAangepast

Mogelijk meer 'armen' naar Oxford

De universiteit van Oxford denkt erover om de vermogenstoets voor postdoctoraalstudenten af te schaffen. De aanleiding is een rechtszaak die is aangespannen door een student die de universiteit beschuldigt van het discrimineren van armen.

Een postdoctorale opleiding aan een van de meest prestigieuze universiteiten ter wereld kost een student tienduizenden euro's aan collegegeld en verblijfskosten.

Aankomende studenten moeten bewijzen overleggen dat ze in staat zijn om die kosten op te brengen. Te verwachten inkomsten van een baan naast de studie, mogen niet worden meegerekend.

Discriminatie

Steeds minder Britse studenten slagen voor de vermogenstoets. De Brit Damien Shannon (26), die zich voor het St. Hugh's College wilde inschrijven, liet het er niet bij zitten en spande een proces aan wegens discriminatie.

De universiteit toont zich hier gevoelig voor, want de zaak is nu geschikt, schrijft de Britse krant The Guardian. De universiteit zal de vermogenstoets heroverwegen en voor september een beslissing nemen.

Shannon mag in september met zijn studie Economische en Sociale Geschiedenis beginnen. Als hij de rechtszaak had verloren, had hij de kosten van beide partijen moeten betalen. Dat had hem zeker 75.000 euro gekost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl