NOS NieuwsAangepast

Cyprus: 25% op grote tegoeden

Cyprus wil een heffing van 25 procent opleggen op banktegoeden boven de 100.000 euro. Minister Sarris van Financiën heeft gezegd dat deze heffing wordt overwogen voor tegoeden bij de grootste bank van het land, de Bank of Cyprus.

Eerder werd bekend dat rekeninghouders bij de tweede bank, de Laiki-bank, hun geld boven de 100.000 euro grotendeels kwijt zijn. De Laiki-bank heeft veel grote Russische klanten. De regeling voor de Bank of Cyprus zal vermoedelijk ook gelden voor de andere banken op Cyprus.

Trojka

Cyprus overlegt vandaag met de trojka (de EU, de Europese Centrale Bank en het IMF) over het reddingsplan. Cyprus moet zelf voor maandag 5,8 miljard euro op tafel leggen.

Sarris zegt dat er belangrijke vooruitgang is geboekt in de gesprekken met de trojka. Volgens hem wordt er een totaalplan besproken en komt er mogelijk vanavond een akkoord.

Eurogroep

Morgen om 18.00 uur komt onder leiding van minister Dijsselbloem de eurogroep bijeen, die de uitwerking van het reddingsplan moet goedkeuren. Daarna zal het parlement van Cyprus erover stemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl