NOS NieuwsAangepast

Paus Franciscus bij Benedictus

Paus Franciscus en zijn voorganger Benedictus hebben in Castel Gandolfo met elkaar geluncht. De twee baden samen in een kapel en spraken zo'n drie kwartier met elkaar, zei Vaticaan-woordvoerder Federico Lombardi. De ontmoeting duurde drie uur.

Franciscus vloog in een helikopter naar het pauselijke buitenverblijf, een kasteel aan een meer ten zuiden van Rome. Emeritus paus Benedictus verblijft er sinds zijn aftreden vorige maand. Na Franciscus' aankomst omhelsden ze elkaar. Daarna reden ze samen in een auto naar de kapel.

Madonna

De ontmoeting was zeer uitzonderlijk, omdat een paus normaal gesproken pas na de dood van zijn voorganger wordt gekozen. Franciscus liet merken dat hij zijn voorganger als een gerespecteerde broeder en gelijke ziet. Op zijn beurt maakte Benedictus zijn opvolger kenbaar dat hij hem niet in de weg zal staan.

Tijdens de lunch waren twee privésecretarissen aanwezig. De sfeer was familiair, aldus Lombardi. Franciscus bracht een cadeau mee voor Benedictus: een icoon van Madonna. Hij zei dat het icoon bekendstaat als de "Madonna van de Nederigheid". "Ik dacht aan u", zei Franciscus tegen Benedictus. "U gaf ons zo veel tekenen van nederigheid en zachtmoedigheid tijdens uw pontificaat." "Grazie, grazie", antwoordde Benedictus.

Buiten beeld

Het Vaticaan deed verder geen mededelingen over het gesprek, maar waarschijnlijk hebben de twee met elkaar onder meer gesproken over de problemen in de Curie, het centrale bestuursapparaat van de Rooms-Katholieke Kerk.

Het plein in het centrum van het stadje stond vol met mensen die hoopten iets te kunnen zien van de ontmoeting. Maar er was weinig te zien omdat Benedictus buiten beeld wil blijven nu Franciscus de scepter zwaait in het Vaticaan. Hij heeft gezegd dat hij zich niet met het werk van zijn opvolger zal bemoeien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl