NOS NieuwsAangepast

Levenslang voor Kim de Gelder

De Belgische kindermoordenaar Kim De Gelder moet levenslang de gevangenis in. Dat is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. Vanmiddag kwam de jury tot de conclusie dat De Gelder toerekeningsvatbaar en schuldig is.

De Gelder richtte in 2009 een bloedbad aan in het kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde. Hij stak twee baby's en een kinderleidster van 54 dood. Tien baby's en twee leidsters raakten gewond. Een week eerder stak hij een vrouw van 72 dood.

Vlak voor het uitspreken van het vonnis kreeg De Gelder nog eenmaal het woord. "Ook al geloven jullie mij niet: ik heb wel degelijk spijt. Maar het zijn vooral mijn excuses die ik wil aanbieden, aangezien het de laatste keer is dat ik tegen jullie mag spreken", zei hij.

'Koelbloedigheid'

Tijdens het proces maakte De Gelder een verwarde indruk. Dat leidde tot een discussie over de vraag of hij dat acteerde, of dat hij ontoerekeningsvatbaar was.

De jury heeft niet de minste twijfel dat De Gelder toerekeningsvatbaar is. "Ongelofelijke zelfbeheersing en koelbloedigheid bewijzen dat hij zich niet in een psychotische toestand bevond."

Stemmen

Vorige week maakten gerechtspsychiaters bekend dat De Gelder toerekeningsvatbaar is. Volgens de onderzoekers is hij niet schizofreen en is hij een gevaar voor zichzelf en de samenleving.

Ze vinden het niet aannemelijk dat hij tijdens de moorden handelde in opdracht van stemmen in zijn hoofd, zoals De Gelder zelf beweerde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl