NOS NieuwsAangepast

Ouders ten onder aan zedenzaak

Door verslaggever Mattijs van de Wiel

Pijn, woede, angst, schuldgevoel, uitputting. Terugkerende woorden in de verklaringen van de ouders van slachtoffers van Robert M. Het Amsterdamse gerechtshof las vandaag een aantal citaten voor uit die verklaringen, die de afgelopen week achter gesloten deuren zijn voorgelezen. Veel gezinnen zijn ten onder gegaan als gevolg van de zedenzaak.

Veel ouders kampen met schuldgevoelens. Ze kunnen het zichzelf niet vergeven dat ze hun kind aan Robert M. hebben toevertrouwd. Het gevolg is dat ze nu soms zó beschermend zijn dat ze hun kind nergens durven achter te laten. Werken wordt dan onmogelijk. Veel carrières zijn in het slop geraakt.

Bericht

Omdat de omgeving er niet mee om kan gaan, of omdat ouders het misbruik liever verzwijgen, raken ze in een sociaal isolement. Ze komen de deur niet meer uit. En ook thuis gaat het vaak mis. Sommige ouderparen zijn inmiddels uit elkaar.

Alles in huis herinnert aan het misbruik. Sommige ouders zijn daarom verhuisd, er zijn zelfs emigratieplannen. Maar omdat huizen vaak onverkoopbaar blijken zorgt het ook nog eens voor financiële problemen.

Het voortdurende besef dat de foto's en filmpjes van het misbruik op internet rondzwerven maakt het extra pijnlijk. Alsof het misbruik voortdurend wordt herhaald. De advocaat van de ouders zegt geregeld bericht te krijgen uit de Verenigde Staten dat beelden van het misbruik daar weer zijn aangetroffen.

Juridisch geen slachtoffer

De verhalen van de ouders laten er geen twijfel over bestaan dat ze zelf ook, net als hun kinderen, slachtoffer zijn. Alleen zijn ze dat juridisch gezien niet. Er is een wet in de maak om ook ouders de status van slachtoffer te geven, maar dit hoger beroep komt wat dat betreft te vroeg.

De advocaat van de meeste ouderparen heeft vandaag opnieuw het hof gevraagd om de ouders in deze zaak wél als slachtoffers te erkennen. Het zou helpen bij de verwerking, en het heeft gevolgen voor de schadevergoeding.

De advocaat heeft hoge vergoedingen gevraagd voor immateriële en voor materiële schade. Zo zijn er ouders die hun bankstel willen laten vergoeden. Ze hebben dat vervangen omdat het misbruik daarop heeft plaatsgevonden. Maar er liggen ook schadeclaims voor de verhuizingen en voor gederfd loon, omdat de ouders niet meer konden werken.

M. kan belofte waarmaken

Robert M. heeft tijdens de behandeling van dit hoger beroep een aantal keer aangegeven dat hij, als dat kan, de ouders wil helpen bij hun verwerking. Hij krijgt nu de kans om die toezegging waar te maken, zei de advocaat van de ouders vandaag. Een van de weinige kleine dingen die hij kan doen is instemmen met deze schadeclaims. Als hij het meent, moet hij de schadevergoeding niet betwisten. In de praktijk kost hem dat niets, omdat hij toch al failliet is. De staat zou dan betalen.

Een andere kans om zijn goede bedoeling in praktijk te brengen liet M. vandaag schieten. Een aantal ouders heeft hem gevraagd te beloven dat hij nooit de publiciteit zal opzoeken. Elke keer als de zedenzaak in het nieuws komt is voor hen een pijnlijke confrontatie. Ze willen niet verrast worden door een interview met M. of door een boek. Het hof vroeg hem of hij dit wil toezeggen, maar dat deed hij niet. Hij wil eerst de uitspraak afwachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl