NOS NieuwsAangepast

Geen problemen kou verwacht

De grootste sportbonden zijn niet van plan de competitie komend weekend stil te leggen vanwege de "Siberische temperaturen" die worden verwacht.

Het gaat niet hard vriezen, maar wel stevig waaien. Daardoor kan de gevoelstemperatuur zakken tot rond de min 10 graden.

Het is voor de KNVB geen reden om de amateurwedstrijden collectief af te gelasten. De bond wil dat voetbalclubs zelf beoordelen of het verantwoord is om te spelen.

Volgens een woordvoerder zijn er geen regels die het spelen bij extreme kou verbieden. Het is aan de scheidsrechter en de lokale KNVB-vertegenwoordiger om te beoordelen of de veiligheid van de spelers gewaarborgd is.

Spelplezier

Ook de Koninklijke Nederlandse Hockeybond heeft vooralsnog geen plannen om de competitie morgen stil te leggen. Volgens de KNHB moeten de regio's en clubs daar een besluit over nemen.

Hoofd amateurcompetitie Andries Versteeg: "Op plekken waar het heel koud wordt kunnen wedstrijden worden afgelast, maar het is niet verplicht. Er zijn ook altijd plaatsen waar de omstandigheden meevallen en daar gaan de wedstrijden gewoon door.

Volgens Versteeg worden jeugdwedstrijden waarschijnlijk als eerste geschrapt "omdat het spelplezier van de kinderen door de kou teveel afneemt."

Daklozen

Vanwege de verwachte kou gaat de nachtopvang voor daklozen in Maastricht de komend nachten weer open. Het Leger des Heils heeft extra matrassen en dekbedden en kan zo'n honderd mensen opvangen.

Moniek Vankan van het Leger des Heils: "Er geldt een noodverordening waardoor daklozen niet op straat mogen zijn tussen 19.00 en 09.00 uur." Volgens Vankan let de politie extra goed op en worden daklozen die toch buiten zijn naar de nachtopvang gebracht.

Ook in Utrecht moeten daklozen dit weekend verplicht gebruikmaken van de nachtopvang, omdat de gevoelstemperatuur waarschijnlijk zakt naar min 10 graden.

Daklozenopvangcentra in de vier grote steden nemen verder geen extra maatregelen, omdat de winterdienstregeling nog van kracht is. In Den Haag zijn 125 extra bedden beschikbaar. Volgens een woordvoerder van het Leger des Heils in Den Haag waren de afgelopen tijd steeds zo'n 100 bedden bezet.

Directeur Peter Beukers van Bakkerij 't Stoepje is niet bang dat zijn werknemers morgen veel last hebben van de kou. Het bedrijf heeft marktkramen door heel het land. "Ze hebben bijna allemaal een eigen gasgestookte oven. Die geeft veel warmte en door de kraam verder goed af te sluiten kun je die warmte vasthouden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl