NOS NieuwsAangepast

Tegels voor RTL, Nieuwsuur en VK

In de Koninklijke Schouwburg in Den Haag zijn de journalistiekprijzen De Tegels 2012 uitgereikt. De Tegel voor beste nieuwsproductie ging voor het eerst naar RTL Nieuws voor de berichtgeving over de inkomensafhankelijke zorgpremie. Volgens de jury "vatte RTL Nieuws de grote gevolgen van de inkomensafhankelijke zorgpremie als eerste bij de horens".

De Tegel voor het beste interview ging naar Mariëlle Tweebeeke en Bas Haan, die voor Nieuwsuur Reinout Oerlemans en twee topmannen van het VU Medisch Centrum interviewden over de fouten die waren gemaakt bij het televisieprogramma Tussen Leven en Dood.

Catshuisoverleg

De nieuwe categorie voor beste verslaggeving werd gewonnen door Robert Giebels en Jan Hoedeman van de Volkskrant. Zij maakten een reconstructie van het Catshuisoverleg.

Het beste achtergrondverhaal komt ook uit de Volkskrant, gemaakt door Jesse Frederik en Eric Smit van Follow the Money, voor hun verhaal over het derivatendrama.

Project X

Het beste onderzoek werd gedaan door het Dagblad van het Noorden en RTV Noord in een gezamenlijk project: de reconstructie van Project X Haren. Volgens de jury had de commissie-Cohen het mede dankzij de omroep en de krant het een stuk makkelijker gekregen.

Er waren ook Tegels te verdelen onder de journalisten van de toekomst. De 28-jarige Freek Schravesande kreeg de prijs voor journalistiek talent voor drie grote artikelen die hij schreef voor NRC Next. Volgens de jury is hij een "ongebruikelijk talent dat veel ruimte kreeg voor onorthodoxe onderwerpen".

De Toekomstprijs was voor de net afgestudeerde Yvonne Roerdink en Anne van Oudheusden. Met Journalistiek OnderzoeksBureau JOB willen zij met data van bedrijven maatschappelijke kwesties onderzoeken, die gebruikt kunnen worden voor onderzoeksjournalistiek.

Geweldig land

Mediamagnaat Derk Sauer beklom halverwege de avond het podium om de zaal toe te spreken met zijn blik op de journalistiek in Nederland. "Leuk die optimistische toon vanavond, maar het slaat nergens op, want het is crisis", zegt Sauer. "Je baan is niet zeker, er zijn bezuinigingen en nog andere ellende. Het gaat niet goed."

"Maar ik ga nu een open deur intrappen. Wij zijn hier bij de uitreiking van de Tegels. Ik kom uit een land waar het oplichten van tegels een levensgevaarlijke zaak is. Een avond als deze zou in Rusland volstrekt onmogelijk zijn. Onderzoeksjournalistiek bestaat er niet. Laten we ons even goed realiseren in wat voor geweldig land we leven, dat het hier kan en dat we dit kunnen vieren." De woorden van Sauer werden ontvangen met applaus.

Schrijfmachine

Sauer mocht daarna de oeuvreprijs uitreiken aan de 95-jarige Jerome Louis Heldring. Hij was tussen 1953 en 2012 columnist voor NRC. Tussen 1968 en 1972 was hij hoofdredacteur. Vorig jaar schreef hij zijn laatste column. Tot het laatste moment gebruikte Heldring een schrijfmachine. Zijn dochter nam de oeuvreprijs voor hem in ontvangst.

De publieksprijs ging naar Roel Geeraerdts en Tjeerd Kleijn van RTL Nieuws voor hun berichtgeving over het Gaza-conclift. De RTL Nieuws-redactie nam namens hen, omdat ze in Jeruzalem zitten, andermaal een Tegel in ontvangst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl