NOS NieuwsAangepast

Satelliet maakt 'babyfoto' heelal

Een nieuwe 'babyfoto' van het heelal wijst uit dat het universum 80 miljoen jaar ouder is dan gedacht. Het universum dijt ook minder snel uit dan tot nu toe werd aangenomen.

Dat blijkt uit gegevens van de Europese wetenschappelijke satelliet Planck. Die heeft de afgelopen jaren de kosmische achtergrondstraling in kaart gebracht, de warmtestraling die volgens de oerknaltheorie werd uitgezonden kort na het ontstaan van het heelal.

De achtergrondstraling is verantwoordelijk voor twee procent van de ruis op bijvoorbeeld een oude campingtelevisie. Maar die kosmische ruis kan veel beter in beeld worden gebracht door een speciale satelliet als Planck, stelt kosmoloog Rien van de Weijgaert van de Rijksuniversiteit Groningen. "De straling bestaat uit lichtdeeltjes. Die kun je met moderne telescopen opvangen."

Scherpste foto's

Planck maakte volgens van de Weijgaert "de scherpste babyfoto van het vroege heelal die we tot nu toe hebben gezien". Een foto van het heelal toen het 'slechts' 378.000 jaar oud was, meer dan 13 miljard jaar geleden. Het heelal was toen extreem heet. Het koelde af terwijl het uitdijde.

Het team achter de Planck-missie stelt dat we het heelal wat beter begrijpen met de nieuwe kaart. "We hebben een fundamentele waarheid ontdekt over het heelal", aldus George Efstathiou van de universiteit van Cambridge. "Er is weer een klein beetje minder dat we niet begrijpen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl