NOS NieuwsAangepast

Erdogan, Rutte botsen over Yunus

Turkije en Nederland blijven van mening verschillen over de kwestie-Yunus. Premier Rutte heeft een verzoek van zijn Turkse collega Erdogan afgewezen om op ministerieel niveau te overleggen over Turkse pleegkinderen in Nederland.

Bij zijn bezoek aan Den Haag zei Erdogan dat bij de plaatsing van pleegkinderen rekening moet worden gehouden met de achtergrond van het kind. Volgens hem is de seksuele geaardheid van het pleeggezin in zijn land van belang.

Protest

De discussie is actueel door de kwestie-Yunus. Die Turkse jongen is bij zijn moeder weggehaald en ondergebracht bij pleegouders, een lesbisch stel. Daar is in Turkije veel protest tegen. Rutte zei dat de plaatsing van pleegkinderen de zorg van Nederland is en van niemand anders. Hij voegde eraan toe dat de jeugdzorg wel kijkt of het kind kan worden geplaatst in een omgeving die aansluit bij de culturele achtergrond. "Maar we maken uiteindelijk geen onderscheid naar geloof of seksuele geaardheid," zei Rutte. Volgens hem zou het goed zijn als er in Nederland meer pleeggezinnen zijn met een islamitische achtergrond.

Rechter

Erdogan hoopt dat Yunus binnenkort door de rechter alsnog wordt teruggeplaatst bij zijn biologische moeder. Rutte zei daarop dat de rechter al heeft besloten dat de jongen bij zijn pleegouders blijft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl