NOS NieuwsAangepast

Eerste kievitsei gevonden in Ede

Op een akker in Ede is het eerste kievitsei van dit jaar gevonden. De vinder is Harry Dekker uit Ede. Hij is lid van de weidevogelwerkgroep Binnenveld Oost en Landschapsbeheer Nederland.

Dekker vond het ei vanmorgen om 07.25 uur en meldde zijn vondst bij Landschapsbeheer Nederland en de stichting Beheer Natuur en Landelijk Gebied. Deze organisaties hebben gezamenlijk het ei gecontroleerd en vastgesteld dat het een vers ei is.

Landbouw

Door de koude start van het voorjaar is het eerste kievitsei erg laat in het seizoen gevonden. In 1987 gebeurde dat nog later, op 25 maart.

Het ei mag niet worden geraapt: dat mag alleen in Friesland. Daar mogen 6.307 kievitseieren geraapt worden. In de rest van Nederland mag rapen niet.

Vanaf nu tot half juni zullen zo'n 5000 vrijwilligers van landschapsbeheer, vogelwachten en natuurorganisaties het land in trekken om samen met boeren nesten te zoeken en te beschermen. Zo gaan er zo weinig mogelijk nesten verloren door landbouwwerkzaamheden.

Elk jaar broeden zo'n 200.000 kievitparen in Nederland, 25 procent van de Europese kievitpopulatie. Door de intensivering van de landbouw neemt het aantal met 5 procent per jaar af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl