NOS NieuwsAangepast

ECB stelt Cyprus ultimatum

De Europese Centrale Bank stopt maandag met het verstrekken van noodsteun aan banken op Cyprus als dat land dan nog geen invulling heeft gegeven aan het Europese reddingsplan. De bank zegt dat er alleen nog geld wordt overgemaakt als de continuïteit van Cypriotische banken wordt gegarandeerd door een steunprogramma van de Europese Unie en het IMF.

De politieke leiders op Cyprus onderhandelen al dagen met de regering over het reddingsplan. De EU stelt 10 miljard euro beschikbaar; Cyprus moet zelf 5,7 miljard bijdragen. De EU moet wel akkoord gaan met de invulling daarvan.

Spaarders

Aanvankelijk was de bedoeling dat spaarders met een tegoed tot 100.000 euro voor 6,75 procent zouden worden aangeslagen, maar daartegen kwam zo veel verzet dat naar alternatieven wordt gekeken. Minister Sarris van Financiën probeert Rusland te verleiden tot een steunpakket. Ook wordt gedacht aan het nationaliseren van de pensioenen.

Vanwege de crisis zijn de banken op Cyprus gesloten. Daarmee moet een bankrun worden voorkomen. Ook de effectenbeurs is dicht.

Geld drukken

De Cypriotische banken worden gesteund via de ELA-regeling, een noodregeling voor banken in problemen. De ELA, de Emergency Liquidity Assistance, wordt altijd verstrekt door de nationale centrale bank. In ruil voor onderpanden geeft de centrale bank aan de banken liquiditeit, omdat de banken op de kapitaalmarkten niet of moeilijk aan geld komen.

In feite is ELA niets anders dan geld bijdrukken. De voorbije 12 maanden liep de ELA-steun op tot rond de 9 à 10 miljard euro, ongeveer het bedrag dat de eurozone bereid is in Cyprus en de banken te stoppen.

De ECB kan een einde maken aan een noodvoorziening als er twijfels zijn aan de levensvatbaarheid of het herstel van banken, of omdat het hele Europese monetaire systeem ondermijnd wordt. Met een tweederde meerderheid kan de ECB-raad dan besluiten de steun stop te zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl