NOS NieuwsAangepast

Australië spijt van dwangadopties

Door correspondent Robert Portier

De Australische premier Gillard heeft haar excuses aangeboden aan de slachtoffers van gedwongen adoptie. Tussen 1950 en 1982 moesten naar schatting 150.000 alleenstaande moeders hun kind afstaan. De overheid vond dat de kinderen beter konden worden opgevoed door getrouwde stellen.

Om te voorkomen dat de moeders een band met hun kind zouden opbouwen, werden de baby's direct na de geboorte weggehaald. De vrouwen kregen kussens over hun hoofd geduwd om te voorkomen dat ze hun baby zelfs maar zouden zien. Om problemen te voorkomen werden ze verdoofd of aan bed vastgebonden.

"Het enige dat ik van mijn baby weet, is dat het zwart haar had", vertelde een moeder die nog een glimp opving voor haar kind door de deuren verdween.

Straf

"We werden gestraft, omdat we het in ons hoofd haalden buiten het huwelijk kinderen te krijgen", zegt slachtoffer Christine Cole. Cole werd verdoofd en naar een ander ziekenhuis overgebracht. Ze mocht het ziekenhuis pas verlaten nadat ze de papieren had getekend waarin ze afstand deed van haar baby.

Vrouwen die naderhand op zoek gingen naar hun baby stuitten op een muur van onbegrip. Dossiers werden vervalst of moedwillig zoekgemaakt om een hereniging te voorkomen. Wie wel succes had, wachtte vaak een koude douche: de kinderen hadden altijd te horen gekregen dat de moeders ze niet wilden hebben. Veel vrouwen liepen levenslange trauma's op.

De premier noemde de adopties "oneerlijk, niet ethisch en in veel gevallen illegaal". De overheid gaat vrouwen helpen met de zoektocht naar hun kinderen. Ook krijgen ze toegang tot specialisten die ze kunnen helpen bij het verwerken van het leed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl