NOS NieuwsAangepast

Opstelten wil cybercrime aanpakken

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) moet meer vrijheid krijgen om adequaat te kunnen handelen bij een noodsituatie. Dat schrijft minister Ivo Opstelten van Justitie en Veiligheid in een brief aan de Tweede Kamer. De taken en bevoegdheden van het NCSC zijn niet helder genoeg geformuleerd.

Oost-Europese criminelen verzamelden vorig jaar een databestand van 750 gigabyte. Daarvoor drongen ze zo'n 150.000 computers in Nederland binnen met het Pobelka-botnet, een netwerk van computers. De overheid was van de cybercrimeaanval op de hoogte, maar het NCSC heeft destijds maar 16 gedupeerden geïnformeerd.

ICT-gemeenschap

Opstelten laat onderzoeken hoe de rol van het NCSC versterkt kan worden. Het centrum kan door de huidige regels aangeboden materiaal vanuit de ICT-gemeenschap niet aannemen, omdat de data gestolen zouden kunnen zijn.

Opstelten wil kijken hoe de regels verbeterd kunnen worden. Er wordt gekeken of het juridisch mogelijk is dat het NCSC in de toekomst wél meteen met de data aan de slag gaat. Volgens Opstelten moet de Cyber Security Strategie voor de zomer worden aangepast.

Daarnaast komt er een strafrechtelijk onderzoek naar de eigenaars van het botnet, schrijft de minister.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl