NOS NieuwsAangepast

Dijsselbloem blij met hulp Russen

Minister Dijsselbloem stelt betrokkenheid van de Russen bij de problemen in Cyprus op prijs. Dat zei hij vanmiddag naar aanleiding van het overleg tussen Cyprus en Rusland over mogelijke steun.

Volgens Dijsselbloem loopt er al een lening van de Russen; hij hoopt dat die wordt voortgezet. De minister wilde verder niet ingaan op het verloop van de gesprekken tussen de twee landen: "We wachten het af."

Alternatief

Dijsselbloem zei dat er geen nieuwe bijeenkomst van de eurogroep over Cyprus is voorzien, nu het parlement het Europese steunpakket heeft verworpen. Hij herhaalde dat het initiatief bij Cyprus ligt, dat het oorspronkelijke aanbod van de eurogroep blijft gelden en dat Cyprus zelf met een alternatief moet komen, dat voldoet aan de voorwaarden.

In een brief aan de Tweede Kamer benadrukt Dijsselbloem dat Cyprus alleen 10 miljard euro kan krijgen uit het ESM-noodfonds als het aan alle eisen voldoet. Volgens Dijsselbloem heeft de steun geen invloed op de Nederlandse begroting. De Tweede Kamer debatteert morgenavond over de kwestie.

In de brief schrijft Dijsselbloem dat met Cyprus ook afspraken zijn gemaakt over het bestrijden van witwaspraktijken, de opbrengsten uit gasvoorraden en de privatisering van overheidsbedrijven. De eerste stap om de Cypriotische bankensector te verkleinen is dat Griekenland een aantal vestigingen van Cypriotische banken overneemt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl