NOS NieuwsAangepast

Afghanen eisen Duits smartegeld

Twee Afghaanse families eisen voor een rechtbank in Bonn een schadevergoeding van de Duitse regering. Ze vinden dat Duitsland verantwoordelijk is voor de dood van hun familieleden.

De families vertegenwoordigen een grotere groep Afghaanse gezinnen die verwanten zijn kwijtgeraakt bij een luchtaanval in 2009 in de provincie Kunduz. Een Duitse commandant gaf destijds opdracht tot de aanval, nadat de Taliban twee NAVO-tankwagens zouden hebben gestolen.

Bij het bombardement door Amerikaanse militairen kwamen tientallen burgers om het leven, onder wie veel vrouwen en kinderen. Zij waren op de wagens afgekomen om benzine af te tappen. Duitsland ontkende aanvankelijk dat er burgerslachtoffers waren gevallen.

Plichtsverzuim

Het incident veroorzaakte veel ophef in Duitsland en leidde tot het opstappen van de toenmalige minister van Defensie, een staatssecretaris en de legerchef.

In 2010 heeft de Duitse regering de nabestaanden al zo'n 350.000 euro betaald. Daarbij werd benadrukt dat deze financiële compensatie niet betekende dat Duitsland juridisch verantwoordelijk was.

Volgens de advocaat van de Afghaanse families is de Duitse commandant schuldig aan ernstig plichtsverzuim. De Duitse regering was zijn werkgever en daarom volgens de nabestaanden juridisch verantwoordelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl