NOS NieuwsAangepast

'Jihadist uit Delft gedood in Syrië'

In Syrië is een jihadstrijder gesneuveld die vanuit Nederland naar het Midden-Oosten was gereisd. De Volkskrant meldt dat op basis van bronnen in de Marokkaanse gemeenschap. Het zou gaan om een 20-jarige man uit Delft, Mourad M. Volgens de krant is de moeder afgelopen vrijdag geïnformeerd over de dood van haar zoon. Hij is vorige week omgekomen. Waar en onder wat voor omstandigheden, is niet duidelijk. Ook zijn oudere broer zou in Syrië betrokken zijn bij de strijd. Zijn moeder zou hem vergeefs hebben gesmeekt om terug te komen naar Nederland. De broer is naar verluidt via Saudi-Arabië naar Syrië gereisd.

Geen ambassade

De veiligheidsdienst AIVD ontkent noch bevestigt de dood van de man. "We gaan niet op elk individueel bericht reageren", zegt een woordvoerder. "Maar als het verhaal uit de krant klopt dan geeft dat aan dat jongeren in ieder geval niet daarheen gaan om vakantie te vieren, maar om gevechtservaring op te doen." Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken zegt het bericht niet te kunnen bevestigen. "We hebben er niks van gehoord. We hebben ook geen ambassade in Syrië. We hebben het uit de Volkskrant vernomen en kunnen er verder niks over zeggen."

Dreigingsniveau

Volgens de voorzitter van Forum Instituut voor Multiculturele Vraagstukken is het geval van Mourad M. exemplarisch voor veel andere jonge jongens. "Het is geen verrassing wat hem is overkomen. Er is een groot aantal jongeren dat romantische denkbeelden heeft bij het vechten in Syrië. Maar uiteindelijk eindigen ze vaak als kanonnenvoer." Dat zei hij vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal.

Vorige week werd bekend dat er zo'n honderd Nederlandse moslims meevechten in landen als Syrië, Somalië en Afghanistan. Voor Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof was dat een van de redenen om het dreigingsniveau voor terrorisme te verhogen van 'beperkt' naar 'substantieel'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl