NOS NieuwsAangepast

'NAVO klaar voor ingrijpen in Syrië'

De NAVO bereidt zich voor op een eventueel militair ingrijpen in Syrië. Dat heeft de Amerikaanse admiraal Stavridis gezegd tegen een Amerikaanse Senaatscommissie. Stavridis is de NAVO-commandant in Europa. Het is voor het eerst dat een hoge NAVO-militair speculeert over een militair ingrijpen in Syrië.

Stavridis zei dat de Amerikaanse troepen klaar staan voor als de VN-Veiligheidsraad en de 28 NAVO-lidstaten een beroep op hen doen. In eerste instantie wordt gedacht aan het geven van steun aan de opstandelingen, zodat die de bovenliggende partij worden in de strijd tegen de troepen van president Assad.

'Dodelijke' steun

Gedacht wordt aan de instelling van een no-flyzone, zodat de regeringstroepen hun gevechtsvliegtuigen en helikopters niet meer kunnen inzetten. Daarvoor kan onder meer gebruik worden gemaakt van de Patriot-raketinstallaties, die in het oosten van Turkije staan opgesteld.

Stavridis sprak ook over "dodelijke" steun aan de opstandelingen, zonder uit te leggen wat hij daarmee bedoelt, en het opleggen van een wapenembargo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl