NOS NieuwsAangepast

Parlement Cyprus verwerpt plan

Het parlement van Cyprus heeft het EU-reddingsplan verworpen. Volgens dat plan moeten spaarders een eenmalige heffing betalen. Voorafgaand aan de stemming stond al vrijwel vast dat het plan het niet zou halen.

Niemand van de 56 parlementsleden stemde voor, 36 leden stemden tegen en 19 onthielden zich van stemming. Een parlementslid was er niet.

De regering had nog geprobeerd om steun voor het plan te krijgen door de plannen af te zwakken. Zo zouden spaarders met een tegoed tot 20.000 euro niets meer hoeven te betalen, maar ook dat kon niet op goedkeuring van het parlement rekenen.

Plan B

President Anastasiades heeft nu waarschijnlijk morgenochtend een overleg met alle partijleiders. Hij hoopt dat er dan een voorstel op tafel komt dat voor een meerderheid acceptabel is. Er wordt al gesproken van een 'plan B', maar wat dat dan inhoudt is nog onbekend.

Volgens het EU-reddingsplan krijgt Cyprus 10 miljard euro van de andere eurolanden, maar moet het land zelf ook ruim 5 miljard opbrengen. Als Cyprus geen andere manier weet te vinden om aan dat geld te komen zijn externe leningen van de baan, kunnen banken omvallen en zou het land failliet kunnen gaan.

Steun

De Cypriotische minister van Financiën Michalis Sarris is in Moskou. Hij hoopt financiële steun te krijgen van Rusland voor het redden van de bankensector op Cyprus. Russen hebben veel geld gestald op Cyprus en zouden daarmee ook veel geld kwijt zijn als de economie van Cyprus instort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl