NOS NieuwsAangepast

Premier oppositie Syrië gekozen

De belangrijkste Syrische oppositiegroep heeft in Istanbul een premier gekozen die een Syrische interim-regering zal gaan leiden. Ghassan Hitto kreeg 35 van de 49 stemmen.

Hitto werd in 1963 geboren in Damascus, maar woonde decennia in de Verenigde Staten, waar hij een opleiding volgde tot IT-manager. Onlangs verhuisde hij van Texas naar Turkije, om daar te helpen bij het coördineren van hulp voor gebieden die in handen zijn van de rebellen.

Hij wilde niet ingaan op de vraag wat de eerste prioriteit van de interim-regering is. Waarschijnlijk zal Hitto de komende dagen eerst ministers aanwijzen.

Wetteloosheid

De Syrische Nationale Coalitie wil dat de interim-regering zeggenschap krijgt over de gebieden die in handen zijn van de opstandelingen. Het is onder meer de bedoeling om in die gebieden een eind te maken aan de wetteloosheid.

Het plan voor een interim-regering is omstreden. Critici vinden dat in een interim-regering ook afgevaardigden van het huidige Syrische bewind vertegenwoordigd moeten zijn. Ook bestaat de vrees dat een regering van oppositieleiders leidt tot een verscherping van het conflict.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl