NOS NieuwsAangepast

Wapen paus Franciscus bekend

Een dag voor de inauguratie van paus Franciscus heeft het Vaticaan het wapen van de nieuwe paus gepresenteerd. Daarop is zijn toewijding aan Maria en Jozef te zien.

Het wapen is vrijwel gelijk aan het wapen dat Franciscus had als bisschop en aartsbisschop. Wel zijn er pauselijke symbolen als een bisschopsmijter en een gouden en zilveren sleutel aan toegevoegd.

Op het wapen staat een gouden ster, die Maria voorstelt. Ook is er een nardus te zien, een gras-achtige plant die symbool staat voor Jozef. Boven de symbolen staat het embleem van de jezuïetenorde waartoe Franciscus behoort.

Mededogen

Het motto onder het wapen is 'miserando atque eligendo'. Dit is een zinsdeel uit een tekst uit de 7de eeuw van de Angelsaksische monnik Beda Venerabilis over de evangelist Mattheus. Mattheus was tollenaar (belastinggaarder), een beroep dat vanwege de zelfverrijking die gebruikelijk was, bij uitstek als zondig werd beschouwd. Beda beschrijft hoe Jezus Mattheus koos als discipel omdat hij door mededogen werd bewogen toen hij hem zag.

De tekst ontroerde Franciscus toen hij 17 jaar was, omdat hij ook zichzelf als een uitverkoren zondaar zag. De zin van Beda is lastig te vertalen, omdat het geen klassiek maar middeleeuws Latijn is. In hedendaags Nederlands kan het motto van Franciscus worden vertaald als " uit barmhartigheid gekozen".

Motto

Het motto onder het wapen is 'miserando atque eligendo', wat het Vaticaan vertaalt als: ik zag hem met een gevoel van liefde en koos hem.

De nieuwe pauselijke ring is gemaakt van verguld zilver. De oude pauselijke ring van Benedictus werd na zijn aftreden onbruikbaar gemaakt door er een kras in te zetten.

Paus Franciscus wordt morgen geïnaugureerd tijdens een speciale mis. Naar verwachting komen daarom een miljoen mensen naar Vaticaanstad.

Patriarch Bartholomeüs

Een opvallende gast tijdens de mis is patriarch Bartholomeüs. Hij is de leider van de oosters-orthodoxe christenen. Het is de eerste keer sinds het Oosterse Schisma in 1054, toen de orthodoxe kerk zich afscheidde, dat een patriarch bij de installatie van een paus aanwezig is.

De aanwezigheid van de patriarch bevestigt de verwachting dat de nieuwe paus de banden tussen de kerken wil verbeteren. Tijdens de dienst zijn er dan ook orthodoxe elementen. Zo worden er ook liederen in het Grieks gezongen.

Minder kardinalen

Er zullen ook vertegenwoordigers zijn van andere christelijke stromingen en van het jodendom, de islam, het boeddhisme en de sikh- en jain-gemeenschappen. De inauguratie-mis zal soberder zijn dan die van Benedictus XVI. Zo zijn er minder kardinalen die trouw zweren aan de nieuwe paus.

Namens Nederland zijn prins Willem-Alexander, prinses Máxima en premier Rutte aanwezig bij de inauguratie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl