NOS NieuwsAangepast

Samsom legt bezuinigingen uit

PvdA-leider Samsom heeft zijn achterban op een partijbijeenkomst uitleg gegeven over de extra bezuinigingen van het VVD-PvdA-kabinet. Samsom begrijpt de zorgen bij PvdA-leden over de gevolgen van de kabinetsmaatregelen, maar wil de koers niet verleggen.

"Mensen zijn ongerust, boos. De vragen zijn talrijk," zei Samsom op de PvdA-ledenraad in Utrecht. "Maar we staan ervoor. De PvdA is geen mooiweer-partij."

De ledenraad was georganiseerd naar aanleiding van de nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau. Binnen een aantal PvdA-afdelingen bestaat de vrees dat de zwakste groepen de dupe worden van de nieuwe bezuinigingen van 4 miljard euro. Op de bijeenkomst uitten veel leden hun zorgen. "Ik kan het PvdA-verhaal op de werkvloer niet meer uitleggen," zo zei een van de aanwezigen.

Zwaarder weer

Samsom erkent dat de bezuinigingen in de zorg, de huurverhogingen, de verlaging van de pensioenen, de btw-verhoging, de nullijn en de hervorming van de sociale werkvoorziening niet gemakkelijk zijn. Hij wijst er ook op dat het kabinet in zwaarder weer terecht is gekomen dan bij de start van het kabinet werd gedacht. Dit komt onder meer door de nationalisatie van SNS Reaal voor 3,7 miljard euro.

De PvdA-leider houdt vast aan "het eerlijke verhaal", waarmee zijn partij tijdens de Tweede Kamerverkiezingen veel zetels won. "Het eerlijke verhaal is ook rauw, het maakt onzeker, het baart zorgen. Ik merk het dagelijks. U merkt het dagelijks", aldus Samsom.

'Verhaal niet makkelijk'

Volgens de PvdA-top zijn de bezuinigingen hard nodig om de economie weer op gang te krijgen en de overheidsschuld niet te hoog te laten oplopen. "Het eerlijke verhaal is niet makkelijk, maar levert in 2021 een zorgzamer land op."

Ook vicepremier Asscher en minister Dijsselbloem van Financiën hielden op de ledenraad een toespraak om de bezuinigingen toe te lichten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl