NOS NieuwsAangepast

'Bemoeienis Turkije ongepast'

Vicepremier Asscher vindt de bemoeienis van Turkije met de affaire-Yunus ongepast. Dat zei hij op de persconferentie na afloop van de ministerraad. Volgens een Turkse parlementaire commissie hebben de Turken alle recht zich met de pleegzorg te bemoeien. De kwestie is actueel door de commotie over de Turkse jongen Yunus.

'Verwaarlozing'

De jongen is uit huis geplaatst nadat jeugdzorg signalen had gekregen over verwaarlozing. Hij werd ondergebracht bij een lesbisch stel en de Turkse moeder is daar fel op tegen. De commissie in Ankara benadrukt dat "de mensen over wie we het hebben onze burgers zijn en tot onze verwanten behoren". Volgens Asscher is de selectie van een pleeggezin een zorgvuldig proces, dat met allerlei waarborgen is omkleed. "Ouders die hieraan meewerken, verdienen ons respect", zei de vicepremier. Hij benadrukte dat in Nederland pleegouders niet worden geselecteerd op ras of religie. Asscher vindt het triest dat door de commotie de ouders en de jongen zijn ondergedoken.

Geaardheid pleegouders

Hij noemde het aanmatigend als een buitenlandse mogendheid een opvatting heeft op grond van de geaardheid of godsdienst van de pleegouders. Volgende week brengt de Turkse premier Erdogan een bezoek aan Nederland. Volgens Asscher zal premier Rutte de kwestie dan aan de orde stellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl